Кадър Национална тв, Напрежението между България и Сърбия е изкуствено създадено.Сръбският

...
Кадър Национална тв, Напрежението между България и Сърбия е изкуствено създадено.Сръбският
Коментари Харесай

Д-р Симеонович: Исторически факт е, че български войници са изгорили живи бременната жена и 4 деца на Димитрие Бегович

Кадър Национална тв, 

Напрежението сред България и Сърбия е изкуствено основано.

Сръбският професор доктор Драган Симеонович показва, че е приказвал единствено за потвърдени исторически обстоятелства, а думите му " българите са зверове " са извадени от подтекста и се отнасят единствено за закононарушения по отношение на мирното население, осъществени от военните по време на Втората международна войната. 

Никога обаче не съм мислил, че целият български народ е отговорен за тези закононарушения, нито съм имал желание да приказвам за днешните българи и България, съобщи историкът.

А преди няколко дни Министерството на външните работи на България привика посланика на Сърбия поради изказвания на професора от Факултета по политически науки доктор Драган Симеонович за българите като зверове и нарушители, оповестява „ Фокус “.

Самият Драган Симеонович изясни пред сръбското издание „ Политика “ какво е желал да каже.

„ Съжалявам доста, че едно от моите изказвания за Топлишкото въстание, което се организира през 1917 година в южната част на Сърбия и е единственото сполучливо въстание на територията на Европа, окупирана от Централните сили, беше изцяло излишно политизирано. Тъй като това изказване беше обещано на портал, който е предопределен основно за обществеността в Черна гора, където не се знае доста за въстанието в Топлица, смятах, че би трябвало да бъдат посочени аргументите за експлоадирането му “, декларира Симеонович, съобщи Вести.бг.

Като показва, че насилието против сръбското население и насилствената готовност като двете съществени аргументи за протеста, Симеонович отбелязва, че не е споделил нищо ново, защото тези аргументи са изложени в историческата литература от цялостен век.

„ Това, че по това време членовете на българските окупационни войски, както и българските комити, са направили закононарушения против популацията на Сърбия е исторически факт, който към момента живее в съзнанието на хората от тези краища. Никога обаче не съм мислил, че целият български народ е отговорен за тези закононарушения, нито съм имал желание да приказвам за днешните българи и България. Ето за какво ме тормози, че цялата работа беше показана от българското министерство на външните работи по подобен метод, че неинформираните да си помислят, че аз, споменавайки закононарушенията отпреди 100 години, упреквам за тях настоящия български народ . Още повече, че в никакъв случай не съм употребявал тирада на омразата, когато съм приказвал за която и да е нация, раса или вяра, тъй като имам вяра, че груповата виновност не е допустима и че е огромна неправда да се упреква цяла нация в закононарушения, осъществени от някои от нейните членове “, счита Симеонович.

„ Просто казано, думите ми бяха изтръгнати от историческия подтекст, който се отнасяше извънредно до събитията от Първата международна война, а някои бяха добавени, като въобще не съм ги изрекъл, тъй че мисля, че цялото нещо е конструирано по този начин, че да се употребява за ежедневни политически цели. Оказва се напън върху страната ни по аргументи, незадоволително известни за мен “, прибавя историкът, който не за първи път се изрича остро за България.

Той акцентира, че българските бойци са изгорили живи бременната жена и четири деца на Димитрие Бегович, един от известните партизани от рода на самия Симеонович.

„ Ако такова деяние не може да се назова закононарушение, тогава какво може да се квалифицира като закононарушение? “, пита Симеонович.

„ Вярвам, че всички балкански страни и нации имат вероятност единствено в обща естетика и дълготраен мир. Имаше прекалено много войни и кръвопролития. Не съм за възмездие, нито персонално, нито държавно и съм последовател на тезата, че би трябвало да помним, само че и да прощаваме. Имаме доста аргументи да култивираме по-добри връзки с днешна България, само че не на цената на преразглеждане на историята “, заключава Симеонович.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР